Luxury Retreats Brend

„Mačo wellness“ Kako muškarci menjaju wellness putovanja

Poslednjih godina, wellness putovanja su pretrpela izuzetnu transformaciju, evoluirajući od industrije koja je pretežno usmerena na žene u onu koja sve više brine o holističkom blagostanju muškaraca.
Ova promena je vođena promenom stavova prema zdravlju, pri čemu Milenijalci i Generacija Z predvode pokret onih koji imaju integrisan pristup zdravlju, ujedno destigmatizujući i  diskusije o mentalnom zdravlju muškaraca.
Kako muškarci postaju sve više svesni važnosti brige o sebi, oni traže i takva putovanja koja će im pružiti iskustva koja ne uključuju samo opuštanje i zabavu, već i mogućnost ličnog rasta i razvoja.
U ovom opsežnom članku ulazimo u rastući trend vellness putovanja za muškarce, istražujući ključne trendove te analizirajući istraživanja i statističke podatke koji bacaju novo svetlo na ovaj transformativni fenomen.

two men doin yoga on rooftop

Danas wellness putovanja za muškarce više nisu jedna odvojena tržišna niša, već čitav napredan sektor u okviru industrije wellness – a.
Kako muškarci sve više daju prioritet svom zdravlju i blagostanju, industrija nastavlja sa inovacijama i razvojem kako bi im sve približila i zadovoljila njihove potrebe.
Sa širokim spektrom iskustava koje nude, naučnim dokazima o benefitima koje donose, te ranovrsnom ponudom, wellness putovanja za muškarce danas nude holistički pristup zdravlju muškaraca, kroz odmor, zabavu, lični rast i ravoj.

 

Evolucija wellness putovanja za muškarce

Tradicionalno, wellness putovanja su bila posmatrana kao putovanja namenjena ženama koja su uključivala posete Spa centrima ili retreat – ima koji su imali za cilj praktikovanja joge. Međutim, kako društvene norme o muškosti i brizi o sebi prolaze kroz promenu paradigme, muškarci sve više prihvataju koncept holističkog zdravlja i traže putovanja koja su u skladu sa njihovim ciljevima o zdravlju i načinu života.
Ovaj pomak je naročito primetan u sve većoj popularnosti odmora kojima je fokus na fitnesu kombinovanom sa nekom vrstom avanture, prilagođenih posebno muškarcima.

 

Rezultati istraživanja

Istraživanje sprovedeno od strane vodećih organizacija za wellness turizam i njihovih analitičara pruža dragocene uvide u sklonosti i ponašanje muškaraca u oblasti wellness putovanja. Prema studiji Globalnog instituta za wellness, potražnja za wellness putovanjima među muškarcima je u stalnom porastu. Statistički podaci govore da učešće muškaraca u wellness putovanjima u narednom godinama ima tendenciju porasta učešća muškaraca od 20% u odnosu na prethodnu godinu.
Ovaj trend dodatno potvrđuju istraživanja sprovedena od strane turističkih agencija, turoperatora i hotela, koja ukazuju na povećan interes među muškom populacijom za wellness aktivnostima poput: mindfulness meditacija, aktivnih sadržaja u prirodi i tretmana u Spa centrima.

 

Brojevi koji govore

Statistički podaci nude ubedljive dokaze o rastućoj potražnji za wellness putovanjima među muškarcima. Izveštaj koji je objavila Međunarodna spa asocijacija otkriva da muškarci danas čine skoro 47% posetilaca Spa centara širom sveta, u poređenju sa 31% od pre samo deceniju ranije.
Štaviše, najnoviji industrijski izveštaj Globalnog wellness instituta procenjuje da tržište wellness turizma za muškarce vredi preko 100 milijardi dolara godišnje i da se predviđa da će rasti za 15% u narednih pet godina.
Ove statistike naglašavaju značajan ekonomski uticaj muškaraca koji putuju iz ovih razloga, na globalnu turističku industriju.

 

Trendovi i dalji razvoj

Nekoliko ključnih trendova oblikuju pejzaž wellness putovanja za muškarce danas.
Jedan od značajnih trendova je porast hotela i hotelskih kompleksa koji muškarcima nude priliku da se uključe u razičite vrste adrenalinskih aktivnosti poput planinarenja, surfanja, penjanja po stijenama, dok istovremeno sadrže elemente koji podstiču vežbanje svesnosti i bivanja u sadašnjem trenutku.
Destinacije se takođe priključuju ovom trendu, dopunjavajući svoj portfolio ponuda sa onima koje uključuju avanture na otvorenom, te posetu saunama i termalnim izvorima, na način da privuku posebno mušku klijentelu.
Još jedan trend u nastajanju je integracija tehnologije u iskustva wellness putovanja, sa prenosivim uređajima i mobilnim aplikacijama koje muškarcima omogućavaju da prate napredak u fitnesu, prate nivoe stresa i pristupe virtuelnim sesijama treniranja. Ovaj spoj tehnologije i wellnessa ne samo da poboljšava celokupno iskustvo gostiju, već i osnažuje muškarce da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i dobrobiti u realnom vremenu.
Na kraju, globalno se sve više retreat centara i hotelskih kompleksa trudi prilagoditi potrebama muškaraca, kako kroz stvaranje ekskluzivnog i gostoljubivog okruženja za muške wellness putnike, tako i kroz sadržaje prilagođene upravo njima: od muških SPA centara i salona za negu do wellness programa i radionica fokusiranih na muškarce.

 

Nauka iza wellness putovanja

Sve je više naučnih istraživanja koja u potpunosti podržavaju i otvkrivaju sve benefite ovakvog vida putovanja. Studije ukazuju da učestvovanje u ovakvom vidu aktivnosti promoviše zdravlje i dugoročno utiče na poboljšaje svih aspekata života kod muškaraca. Neki od najčešće primećenih benefita odnose se na:

  1. Smanjenje nivoa stresa:
    Istraživanja objavljena u Journal of Travel Medicine pokazuju da wellness putovanja mogu značajno smanjiti nivo stresa kod muškaraca. Aktivnosti kao što su meditacija, avanture na otvorenom i spa tretmani snižavaju nivoe kortizola i podstiču opuštanje.

  2. Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja:
    Studija objavljena u American Journal of Cardiology otkrila je da su muškarci koji su učestvovali u wellness putovanjima iskusili poboljšanja kardiovaskularnog sistema, naročito kada su u pitnaju krvni pritisak, nivo holesterola i varijabilnost otkucaja srca. Dokazano je da uključivanje u aktivnosti poput planinarenja, joge ili kardio vežbi tokom wellness retreata doprinosi boljem zdravlju srca i celog kardovaskularnog sistema.

  3. Poboljšanje mentalnog zdravlja:
    Istraživanja iz Journal of Health Psychology sugerišu da wellness putovanja mogu imati pozitivne efekte na mentalno zdravlje muškaraca, uključujući smanjene simptoma poput anksioznosti i depresije. Šetnje prirodom, sesije meditacija i terapeutskih radionica pomažu muškarcima da upravljaju stresom i nauče alate pomoću kojih lako mogu da dovedu telo i um u balans.

  4. Regulisanje telesne težine:
    Studije su pokazale da uključivanje u wellness putovanja, često za posledicu ima  i gubitak težine i poboljšanje performansi tela. Aktivnosti poput grupnih treninga, radionica o zdravim navikama i ishrani, te aktivnosti na otvorenom, promovišu fizičku aktivnost i zdrav način života što dovodi i do pomeranja skale na vagi.

  5. Socijalizacija:
    Wellness putovanja nude muškarcima mogućnosti spajanja i udruživanja, te su sjajna prilika i da se izgradi nova mreža kontakata i podrške mimo svakodnevnog kruga prijatelja. Istraživanja sugerišu da socijalna podrška i drugarstvo koje se doživljavaju tokom wellness retreata doprinose većem opštem blagostanju i zadovoljstvu životom.

  6. Poboljšan kvalitet sna:
    Studije su otkrile da muškarci koji učestvuju u wellness putovanjima imaju poboljšan kvalitet i trajanje sna. Učestvovanje  u tehnikama opuštanja, kao što su joga i meditacija, kao i provođenje vremena u prirodnom okruženju, može doprioneti boljim obrascima sna i sveukupnom regenerativnom odmoru.

Sve navedeno naglašava važnost putovanja koja imaju elemente brige o zdravlju i dobrobiti celokupnog organizma. Sa sve većim porastom učešća muškaraca u ovakvim kretanjima, jasno je da će wellness industrija, destinacije ali i smeštajni objekti, morati da uhvate korak sa trendovima i prilagode svoje sadržaje i ponude muškoj klijenteli. 
Na kraju, porast wellnes putovanja za muškarce označava i značajnu promenu u načinu na koji pristupamo putovanju kao takvom.
Sa  redeifinisanjem pojma muškosti i porastom broja muškaraca koji na zdrav način pristupaju sebi i svom zdravlju, svakako u budućnosti možemo očekivati porast potražnje za aktivnim iskustvima koja će zadovoljiti njihovo celokupno blagostanje.
Prihvatanjem i praćenjem trendova, destinacije, hoteli i retreat centri mogu i trebaju biti glavna pokretačka snaga koja će utabati put i omogućiti rast i razvoj veće i bogatije ponude holističkih programe i iskustava namenjenih muškarcima.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected!
Scroll to Top